The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums

Officially Recognised Pipe Band to Clan Maclaine of Lochbuie

Band Uniform

 

IMG 8260b klein

(foto: Aaldert Rus)

Het uniform van 'The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums'

Het uniform van 'The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums' is voornamelijk gebaseerd op het uniform zoals dat werd gedragen door de doedelzakband van het voormalige Schotse regiment ‘Argyll and Sutherland Highlanders’.  Maar er zijn enkele verschillen. Het meest duidelijk zichtbare is het gebruik van een andere tartan (ruitpatroon) in de kilt. Ook het speciaal ontworpen bandembleem is anders dan het embleem dat door de Argylls wordt gedragen.

De band draagt de MacLaine of Lochbuie tartan met officiële toestemming van het 26e (en huidige) hoofd van de clan, Lorne Gillean Iain MacLaine of Lochbuie.  In de eerste 10 jaar van zijn bestaan gebruikte de band uitsluitend de rode MacLaine of Lochbuie tartan. Maar vanaf 2001 dragen de drummers van de band de blauwe Maclaine of Lochbuie ‘hunting’ tartan. Beide tartans zijn in zogenoemde 'moderne kleuren' geweven.

De Nederlandse oorsprong van de band is zichtbaar door het gebruik van oud model DT-jassen van het Nederlandse leger, welke aan de Schotse stijl zijn aangepast. 

De band gebruikt het 'No 2 Service Dress', zowel in de ceremoniële als in de niet-ceremoniële versie (op de foto ziet u de ceremoniële versie).  Er is, net als bij militaire doedelzakbands, een duidelijk verschil tussen het uniform van de doedelzakspelers  en de drummers .  Als het weer het verlangt, wordt het uniform veranderd in 'shirt sleeve order'. Dat betekent dat het jasje en de stropdas niet gedragen worden. Als het regent draagt de band groene regencapes.